Drie-maanden programma onbegrepen klachten

Samen met twee collega’s verzorg ik een drie-maanden programma over onbegrepen klachten. We bieden een combinatie van groepstraining en therapie. Dit geeft veel herkenning en steun van elkaar en maakt ook individuele verdieping mogelijk. Het is een intensief traject, waarbij je ook tussen de training en therapie door aan de slag gaat.

Visie op onbegrepen klachten

Waarschijnlijk heb je al een heel medisch traject achter de rug waarin gezocht is naar de oorzaak van je klachten. En hoewel het goed is fysieke oorzaken uit te sluiten, zal het ook frustratie geven dat je wel de pijn voelt, maar niemand je verder kan helpen. Je zal meegekregen hebben dat je onverklaarde klachten hebt of de term SOLK (somatisch onverklaarde lichamelijke klachten) is gevallen. Misschien heb je een verwijzing gekregen voor psychologische hulp en is je verteld dat je met de klachten moet leren leven. Wij geloven hier niet in. Dat komt omdat wij een ander perspectief hebben op pijn en klachten. We zien het symptoom als een signaal van je lichaam. Het heeft je iets te vertellen en is op die manier ondersteunend. Dus als je het symptoom als vijand beschouwt, iets wat irritant is en weg moet, luister je niet. Je gaat in gevecht met jezelf. Dit kost veel energie en brengt je meestal niet verder. Wij nodigen je uit om anders te kijken.

Onderliggende patronen

Onverklaarde klachten ontstaan niet van de ene op de andere dag. Hoewel dit soms wel zo lijkt. De kans is echter groot dat je lichaam al eerder signalen heeft gegeven. Signalen die je niet gevoeld hebt of genegeerd. Het is makkelijker je denken voorrang te geven en te doen wat moet of verwacht wordt. Het zijn manieren die je vaak al in je opgroeien geleerd hebt. Als je niet de aandacht of zorg krijgt die je nodig hebt als kind, ga je bijvoorbeeld heel hard je best doen om alsnog iets van aandacht of waardering te krijgen. Of als je bent opgegroeid in een situatie die niet altijd veilig was, leer je om de ander en de omgeving te scannen. Je zorgt dat je niet tot last bent en maakt jezelf onzichtbaar. Zo ontwikkel je de invoelende kwaliteit van op de ander gericht zijn, maar voel je niet jezelf en je eigen grenzen en behoeften. Er zijn allerlei overlevingspatronen die je als kind meeneemt om je weg te vinden, maar waar je op latere leeftijd last van kunt krijgen. Daardoor kan je lange tijd voorbij gaan aan je gevoelsgrenzen, maar dit kan niet oneindig. Als je de eerste signalen van je lichaam gemist hebt, zal het duidelijkere signalen gaan geven. De één ervaart dit in de vorm van fysieke klachten, de ander krijgt een burn-out. Eigenlijk is dit je uitnodiging om oude overlevingspatronen te gaan doorzien en een betere balans te gaan vinden. In ons drie-maanden programma over onbegrepen klachten gaan we hiermee aan de slag. Daarbij word je je bewust van je patronen en ervaar je nieuwe mogelijkheden. Het doel is dat je in balans komt en weer regie hebt over je eigen leven.

Praktische informatie

Als je interesse hebt, is er een gratis introductiemiddag om kennis te maken. Kijk voor meer informatie en data op Centrum voor onbegrepen klachten.

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.