Een dag zonder oordeel

In haptotherapie merk ik vaak hoe oordeel in de weg zit. Dit kan een oordeel naar anderen zijn, maar nog vaker heeft iemand een oordeel naar zichzelf. Je bent dan niet goed genoeg. Vaak zit er perfectionisme aan vast, een hoge lat waar je aan moet voldoen. Waardoor het nog moeilijker wordt het goed te doen, er is altijd wel iets op of aan te merken. Onder het mom van leren, lijkt het een functie te hebben. Maar als je er vaker bij stil staat, zal je merken hoe pijnlijk het eigenlijk is, om steeds jezelf te veroordelen.

Aangeleerde normen

Je beoordeelt jezelf (of anderen) vanuit aangeleerde normen. Toen je klein was heb je bijvoorbeeld geleerd dat je goedkeuring en liefde kreeg als je heel goed je best deed of je aanpaste aan wat van je verwacht werd. Dergelijke patronen nemen we mee naar volwassenheid, waarbij je merkt dat je nog steeds je best doet om erkenning te krijgen. Iets wat je overigens heel ver kan brengen in je carrière, het is alleen de vraag of dit werkelijk is waar jij gelukkig van wordt.

Opnieuw kiezen

Pas als je je bewust wordt van dergelijke patronen en aangeleerde normen kan je echt kiezen. Wil je zo kritisch blijven op jezelf en de lat zo hoog leggen dat er altijd druk op je ligt? Wil je afhankelijk blijven van de mening of goedkeuring van anderen? Het is goed te kijken wat het je gebracht heeft, want ieder patroon levert je ook iets op. Maar ook om te kijken hoe je er nu last van hebt. En of het nog wel de waarde heeft die het ooit had. Misschien wil je het dan liever los te laten. En dat lukt niet van de ene op de andere dag.

Proces van bewustwording

Het is een proces van bewustwording waarin je eerst meer zicht krijgt op het effect van je oordeel op jezelf. Van hoe pijnlijk dit eigenlijk is. In plaats van kritisch ga je liefdevol naar jezelf kijken. Zoals je ook naar de mensen om je heen kijkt. Het is niet meer nodig om jezelf klein te maken, je nodigt jezelf uit zo te zijn als je bent, met al je eigenaardigheden. Er is niks fout, je hebt bepaalde dingen geleerd omdat je ze destijds nodig had. En nu kan je ervoor kiezen ze los te gaan laten als je ze niet meer nodig hebt. Zonder oordeel. Iedere keer dat je liefdevol naar jezelf kijkt in plaats van oordelend, is een stap in de goede richting. Een stap naar bevrijding van je beperkende overtuiging.

Haptotherapie

In haptotherapie leer je om meer te gaan vertrouwen op je gevoel in dit moment. Oordelen zitten in je denken en als je voelend in dit moment bent, is er geen oordeel. Tot je denken erbij komt. Hoe meer balans er komt tussen denken en voelen, hoe minder je denken leidend is. Haptotherapie helpt je in je proces van bewustwording.

Een dag zonder oordeel

Daarnaast bieden we een dag zonder oordeel om een hele dag bewust te zijn van hoe jij oordeel ervaart in je leven en hoe het is als je geen oordeel hebt. Het ervaren van het verschil helpt je om je keuze te maken voor wat jij wilt. In een dag zonder oordeel word je uitgenodigd naar je oordelen te kijken en er open over te zijn. Iedereen oordeelt, maar als we er vanuit openheid naar kijken en er geen waarde aan hechten, vallen ze weg. Je zal merken hoe snel er verbinding ontstaat, verbinding met jezelf in het moment en verbinding met anderen. De keuze om in verbinding te zijn, is ook waar haptonomie over gaat. En dit is eigenlijk waar iedereen naar verlangt: dat je jezelf kan zijn, in alle openheid en acceptatie.

Net als in haptotherapie gaat deze dag om ervaren en bewust worden. Pas als je je bewust bent, heb je een keuze en als je een nieuwe manier ervaren hebt,  wordt het makkelijker in je dagelijks leven anders te kiezen. We willen deze dag aan iedereen geven die interesse heeft en bieden het daarom heel laagdrempelig aan: kosteloos (als jij een locatie hebt) of alleen met de kosten voor lunch en locatie.
Kijk voor data of meer informatie op een dag zonder oordeel.

Maak direct een afspraak:

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.