Haptonomie in relaties

Iedere relatie biedt leermogelijkheden. Of het nu gaat om intieme relaties, familierelaties, vriendschappen of werkgerelateerde relaties. Een relatie brengt verbinding en daar heeft iedereen behoefte aan. Maar tegelijkertijd is ook autonomie noodzakelijk in een relatie. Op die manier ontstaat balans. Het kan echter zijn dat je merkt dat die balans er niet is, dat je juist meer behoefte hebt aan verbinding, terwijl je partner meer afstand zoekt en tijd voor zichzelf nodig heeft. Of omgekeerd. Juist waar het moeilijk wordt in een relatie, zitten er diepere leerthema’s aan vast.

Liefdesrelaties

Een liefdesrelatie kan momenten of periodes van diepe verbinding en liefde brengen en tegelijkertijd kan het je diepste angsten, boosheid of tekortkomingen oproepen. Beide kanten kunnen waardevol zijn, als je er open voor staat. In de eerste fase van verliefdheid kijk je door een liefdevolle bril naar de ander en geniet je van elkaar, de ander is perfect zoals hij of zij is. Na de verliefde periode verandert dit vaak. Je gaat de ander als vanzelfsprekend ervaren, wat leidt tot meer routine in de relatie en ieders eigenaardigheden die zichtbaar worden. En juist hierin zit vaak het belang van een relatie. Dat geeft de mogelijkheid om oude gewoonten, patronen en overtuigingen los te laten en jezelf vrij te maken van je aangeleerde conditionering. Daardoor ontstaat ruimte voor jezelf en het leidt tot verdieping in de relatie. Kortom: iedere relatie biedt leermogelijkheden.

Familierelaties

Relaties met familie brengen vaak een sterkere lading met zich mee. Zo heeft het gezin waarin je bent opgegroeid een belangrijke impact op jouw leven. Doordat je als kind afhankelijk bent van je ouders ontwikkel je manieren om te krijgen wat je nodig hebt. Dit worden vaak hele krachtige kanten van je persoonlijkheid die belangrijke kwaliteiten in zich hebben. Helaas ervaren veel mensen dit ergens in hun leven ook als een beperking, doordat het uit balans is geraakt. Daarbij kan je denken aan iemand die heel perfectionisch is of geen nee kan zeggen of iemand die altijd maar bezig is en heel veel moet. Dit zal uiteindelijk leiden tot een burn-out of fysieke klachten. Dit is eigenlijk de uitnodiging om meer ruimte te gaan geven aan de andere kant: bijvoorbeeld door beter voor jezelf te gaan zorgen en ja te zeggen tegen jou en wat jij leuk vindt (en dus nee tegen de ander). Haptonomie in relaties met familieleden helpt je om oude patronen uit je kindertijd te doorzien, de vaak onderliggende kwetsbaarheid toe te laten en balans te vinden door de andere kant meer ruimte te geven. Die andere kant is waar vaak iemands verlangen ligt.

Werkrelaties

In werkrelaties lopen mensen eerder tegen conflicten aan. Je moet soms immers samenwerken met mensen die je niet hebt uitgekozen. Of je krijgt een nieuwe leidinggevende die jou helemaal niet snapt. Dit komt vaak door verschillende overtuigingen en manieren en zo creëert ieder zijn of haar eigen waarheid. Het lastige hieraan is dat ieder denkt dat zijn of haar waarheid waar is. Als je allebei vasthoudt aan je eigen gelijk leidt dit niet tot meer nabijheid. Daardoor komt de nadruk te liggen op verschillen en het beoordelen van de ander. Feitelijk leg je de schuld bij de ander en dit patroon leidt tot een ongelukkige samenwerking of tot afscheid nemen. Maar misschien is er ook wel iets uit te halen. Met de mensen met wie samenwerking het moeilijkst is, komen namelijk ook je eigen onbewuste stukken naar boven. Dat biedt kansen als je er vanuit openheid en zonder oordeel naar kunt kijken. Dan kan je nog steeds de keuze maken om uiteindelijk weg te gaan, maar als je de uitdaging van het leerproces aangaat krijg je die niet in ander werk opnieuw op je bordje.

Wat biedt haptonomie in relaties?

We gebruiken haptonomie in relaties die jij ervaart als moeilijk of moeizaam.  Jouw relaties zijn het leermiddel om in te onderzoeken tijdens haptotherapie en in te ervaren buiten de haptotherapie. Tijdens haptotherapie gebruiken we ook de relatie tussen jou en mij als middel om in te ervaren en te ontdekken. Samen onderzoeken we wat het onderliggend thema is wat je beperkt in relaties. Dit ervaar je lijfelijk en je kunt ook ervaren hoe het anders kan. Hierdoor ontstaat een keuzemogelijkheid waardoor er meer ruimte en vrijheid ontstaat voor jou. Het helpt als je bereid bent vanuit openheid te kijken en je bewust te worden als je schuld buiten je legt of juist heel kritisch bent naar jezelf. Oordelen staan vaak je leerproces in de weg of vertragen het. Haptonomie maakt heel direct voelbaar hoe je in relatie staat tot de ander, wat oude patronen zijn, waar blokkades liggen en wat je werkelijke behoefte is.

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.