Haptonomische wandeling

Wandelcoaching is een manier van coachen die steeds meer gebruikt wordt vanwege alle voordelen die de natuur heeft. Dit sluit heel goed aan bij haptonomie, vandaar mijn aanbod van de haptonomische wandeling.

Het idee is ontstaan tijdens de Corona periode waarbij afstand belangrijk is en mensen de frisse buitenlucht als minder risicovol ervaren. Wat ik merk in de haptonomische wandeling is dat het een hele prettige en laagdrempelige manier is van elkaar ontmoeten en in contact zijn. Je ervaart de verbinding met je lichaam direct als je je richt op je beweging. Daarnaast gebruiken we de omgeving als hulpmiddel. Ik denk vanuit mijn haptonomische achtergrond iets extra’s toe te kunnen voegen aan wandelcoaching.

Wat doen we in de haptonomische wandeling?

Tijdens de haptonomische wandeling verdiepen we jouw thema aan de hand van je ervaring in het moment. Als je bijvoorbeeld veel spanning of stress ervaart, onderzoeken we wat dit doet in je lichaam. Je kunt direct opmerken wat de natuur en je aanwezigheid in het moment voor effect hebben. We kijken naar je voorkeuren vanuit je huidige patronen en ontdekken wat het doet als je een andere focus kiest. 

Daarnaast bekijken we hoe de spanning of stress ontstaat en in welke situaties of relaties je hier last van hebt. Zo kan het zijn dat je steeds maar doorgaat en vooral luistert naar je gedachten en naar je omgeving. Terwijl je je afsluit van je gevoel. Eigenlijk ben je er zelf niet meer helemaal en dan merk je je grenzen of behoeften ook niet op. 

In de natuur

Gedurende de haptonomische wandeling maken we gebruik van de omgeving om te ervaren waar je je makkelijk voor opent en waarvoor je je afsluit. Daarbij ervaar je wat het doet met jouw ruimte en hoe dit voelt. Als je je meer bewust wordt van hoe en wanneer je je opent of sluit, heb je de mogelijkheid er bewust in te kiezen. Dit doe je continu in het dagelijks leven, alleen vaak onbewust.

Vanuit dit bewustzijn kun je ook je grenzen en behoeften ervaren. Als je je opent, ervaar je een ‘ja, dit wil ik’, wat gerelateerd is aan je behoefte. Bij het ervaren van een grens wordt voelbaar hoe je je sluit, hoe een innerlijk ‘nee’ voelbaar is. Je kunt je ‘ja of nee’ al dan niet uitspreken. Het uitspreken van je grens of behoefte kan je ook bij een oud patroon brengen. Je kunt bijvoorbeeld angst ervaren om aan te geven wat je (niet) wilt. En daarbij voelen hoe je je terug trekt en je ruimte kleiner maakt. Naast het bewust worden van je huidige patronen doe je ervaring op met nieuwe manieren en mogelijkheden. Deze kan je verder uitbouwen in je dagelijks leven. 

De weg naar vrijheid

Dit is een voorbeeld om aan te geven hoe ik in wandelcoaching de verdieping vanuit de haptonomie meeneem. En welke oude patronen je ook ervaart, je heb ze nodig gehad en ze hebben een functie (gehad). Vaak om je te beschermen. De bescherming of veiligheid die je als kind nodig had, heb je in je latere leven niet meer zodanig nodig. Dan kunnen dergelijke patronen je beperken in je vrijheid om volledig jezelf te zijn. Het feit dat je je ervan bewust bent en er last van hebt, bied je de mogelijkheid en motivatie om oude stukken los te gaan laten. Dit is niet zomaar omgezet. Het vraagt bewustzijn en het ervaren van nieuwe mogelijkheden, maar het zet je op de weg naar meer vrijheid en innerlijke rust.

Een afwisseling van een haptonomische wandeling met haptotherapie en/ of online sessies is natuurlijk ook mogelijk. We kunnen per keer bekijken wat het beste aansluit in jouw proces. Wil je met een wandeling starten laat het dan even weten via email (in de agenda kan je alleen haptotherapie in mijn praktijk inplannen).

Kijk ook bij haptotherapie

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.