Loslaten van angst met haptonomie
We hebben allemaal angsten, alleen bij de een is dit heel bewust en bij de ander wat meer op de achtergrond. Wanneer angsten op de voorgrond aanwezig zijn dan werken ze beperkend. Veel mensen willen dit gevoel niet en verzetten zich ertegen. Maar de vraag is of dit werkt. Vaak kost het vooral veel energie maar leidt het niet tot een verandering. Het loslaten van angst is niet makkelijk omdat het gevoel zo intens is. Daardoor heeft iedereen de neiging ervan weg te willen, terwijl juist ernaar kijken vaak helpt. Ik praat in dit artikel over psychologische angsten die iedereen in meer of mindere mate ervaart, het gaat niet over angsten als gevolg van traumatische ervaringen.
Hoe ontstaat angst?
Dit is een belangrijke vraag om te onderzoeken voor jezelf. Wat ik hierin vrijwel altijd tegenkom is dat gevoelens van angst vastzitten aan gedachten. Hoewel je je meer bewust bent van het gevoel, zijn er gedachten die aan het gevoel voorafgaan. Het helpt om je bewust te worden van deze gedachten. Vaak zijn dit gedachten over de toekomst of over de ander: ‘wat als dit of dat gebeurt…? wat zou zij hiervan denken…?’ Dit roept een gespannen gevoel op wat de gedachte bevestigt en wat nieuwe gedachten oproept die op hun beurt weer tot angstige gevoelens leiden. Op die manier versterken je gedachten en gevoelens elkaar en ga je steeds dieper in een negatieve spiraal naar beneden. Als je daar eenmaal in zit, is het heel lastig er weer uit te komen. Je angst lijkt op dat moment de enige waarheid en je zit er eigenlijk in dat moment in vast. De kunst is dus om te leren hoe je loskomt als je vast bent komen te zitten in de angst. En hoe je kunt voorkomen dat je vast komt te zitten.
Bewustzijn helpt
Je bewust worden van hoe het werkt bij jou helpt bij het loslaten van angst. Zoals in het bovenstaande voorbeeld duidelijk wordt, vullen je gedachten dingen in. Over de toekomst, over de ander. Dat is het mechanisme waarmee je denken houvast zoekt, alleen is het niet zozeer waar of behulpzaam. Het helpt je om van dit mechanisme in jezelf bewust te worden. Wat gebruikt jouw denken om houvast te vinden? In welke situaties doe je dit? Wanneer is het behulpzaam en wanneer niet? Of je je hier nu in het moment of achteraf van bewust wordt, dit onderzoek in jezelf is heel behulpzaam. Op die manier word het mechanisme helder en dat helpt je in volgende momenten om het eerder te doorzien.
Kijken en ervaren
Als je het in het moment kunt zien, zit je er niet volledig in en ontstaat er een keuze. Je zou kunnen zeggen dat je je gedachten doorziet en kiest om er niet in mee gezogen te worden. Bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: ‘dit is een gedachte over de toekomst, maar ik weet helemaal niet zeker of het waar is en het helpt me nu al helemaal niet. Ik wil hier niet in meegezogen worden dus ik kies ervoor deze gedachten te laten gaan. Ik verleg mijn aandacht van mijn denken naar mijn ervaring in dit moment.’ Dan ga je heel bewust iets doen, bv de vaatwasser uitruimen, in de tuin werken of een wandeling maken waarbij je met aandacht bij alle bewegingen in je lichaam bent. Je voelt hoe de kopjes en borden voelen in je handen, hoe je bukt of hoe je voeten op de grond komen. Een andere manier is om simpelweg je lichaam te bewegen en met je volle aandacht bij je beweging te zijn. Je verlegt je focus van je denken (over de toekomst) naar ervaren (in dit moment), zo verbind je je met je gevoel en alles wat nu aanwezig is. Het loslaten van angst is je verbinden met het leven zoals het nu is.
Je gevoel als kompas
Iedereen zoekt houvast en richting met zijn denken. Tot op zekere hoogte is dit ook heel behulpzaam. Maar als het de overhand neemt en het leidt tot zorgen, twijfels en angsten dan is het niet meer ondersteunend. Met haptotherapie ontdek je hoe je op je gevoel kunt vertrouwen. Je gevoel heeft je een heleboel te vertellen, alleen als je gewend bent naar je verstand te luisteren, benut je de wijsheid van je gevoel niet meer. Het fijne van je gevoel is dat het direct weet, het heeft geen twijfels. Daar waar je denken per definitie allerlei scenario’s bedenkt, afwegingen maakt, beren op de weg ziet, mitsen en maren, twijfels en zorgen heeft, is je gevoel veel minder complex. Het is een ja of een nee, iets klopt of klopt niet, is prettig of niet prettig. Dus de uitnodiging is om alleen je denken in te zetten als het behulpzaam is en gebruik daarnaast je gevoel als kompas. Zo krijg je meer rust en ontstaat vertrouwen. Het loslaten van angst en zorgen gaat dan geleidelijk aan vanzelf. Deze worden steeds minder doordat je vertrouwt op je innerlijk weten. Ik nodig je graag uit om erin te ervaren!
Lees verder over mijn werkwijze in haptotherapie.