Loslaten van angst met haptonomie

De kern van ontwikkelen is loslaten, je ontdoen van beperkende overtuigingen. Je hoeft niks te veranderen of te verbeteren aan jezelf, zet alleen wat vaker vraagtekens bij wat je geleerd hebt. Als kind heb je namelijk geleerd bepaalde dingen te geloven die inmiddels niet meer van toepassing zijn. Je leerde bijvoorbeeld dat je het goed moet doen of je aan moet passen om de liefde en aandacht te krijgen die je nodig had. Als gevolg hiervan ben je nu misschien erg gericht op prestaties of doe je je best om het iedereen naar zijn zin te maken. Het loslaten van angst begint bij het bewustwording van deze overtuigingen.

Beperkende overtuigingen

Je huidige karakter, je zelfbeeld, overtuigingen en patronen zijn gebaseerd op wat je vroeger geleerd hebt en wat je (onbewust) gelooft. Daar is op zich niks mis mee, het helpt je veel dingen op de automatische piloot te doen. Je kan er alleen last van krijgen omdat het je beperkt of uitput. Omdat je moe wordt van die kritische stem in jezelf of omdat je steeds conflicten ervaart. Met beperkende overtuigingen houd je jezelf klein, je mag er niet helemaal zijn, voelt je niet veilig of geliefd. Dit is waar veel mensen onder lijden.

Angst

Onderliggend is er angst: de angst niet goed genoeg te zijn, angst voor afwijzing, angst om alleen te zijn. En dat wil je liever niet voelen. Je gaat ervan weg, zoeken afleiding in de buitenwereld. Daarmee voel je de angst misschien niet meer, maar het is er nog wel. En onbewust bepaalt het je keuzes, onbewust laat je je erdoor leiden. Je blijft vastzitten in patronen om andere mensen te ‘pleasen’ of als workaholic steeds hoger op te komen zonder werkelijk gelukkig te zijn.

Sleutel

De sleutel voor het loslaten van angst ligt in het onder ogen komen van je angsten, er niet meer van weggaan. Dan blijkt de angst niet zo beangstigend als je dacht. Het zijn vaak oude overtuigingen die je als kind hebt meegenomen over wat toen bedreigend was. Als je de angst doorziet, doorzie je ook het patroon dat eraan vast zit. Dit patroon ga je herkennen in je dagelijks leven. In die momenten kan je ervoor kiezen te stoppen met wat je gewend bent te doen. Je kunt experimenteren met nieuwe mogelijkheden, zoals je verbinden met het hier en nu. Wanneer je voelend aanwezig bent en je volledig verbindt met dit moment is er geen angst. Angst is gekoppeld aan gedachten, aan oude aangeleerde conditionering. Haptonomie helpt je om je te verbinden met dit moment waarbij je gevoel ondersteunend is. Het is het ontdekken wie jij in je essentie bent, los van angst.

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Terug naar het overzicht

Maak direct een afspraak:

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.