Kiezen voor geluk

Angst of liefde?

Dit is de essentie van iedere keuze die je hebt. Doe je iets omdat je er gelukkig van wordt of kies je iets om te voorkomen waar je bang voor bent? Als ik me (onbewust) door angst laat leiden, weet ik zeker dat ik niet gelukkig word.

Daarom is het van essentieel belang om je ervan bewust te zijn dat je altijd een keuze hebt. Als je je hiervan niet bewust bent, als je vanuit aangeleerde patronen reageert, zal je vaak onbewust vanuit angst kiezen. Angst voor tekort, angst voor verlies, angst voor afwijzing…het zit allemaal diep in onze conditionering. Ga maar voor jezelf na: hoe vaak doe je iets omdat het moet? Als je een voorbeeld van dit moeten voor de geest haalt: is dit vanuit angst of liefde? Omgekeerd als je iets kiest waar je blij van wordt, energie van krijgt, is dit vanuit angst of liefde?

Stel je eens voor… dat steeds meer mensen zich zouden laten leiden door liefde in plaats van angst, hoe zou de wereld er dan uitzien? Is het zo simpel? Als je vanuit liefde kijkt: ja. Kijk je vanuit angst dan zijn er altijd mitsen en maren, twijfels en beperkingen….

Je kunt misschien niet bepalen hoe het leven loopt, je kunt wel bepalen hoe je omgaat met of reageert op wat het leven brengt. Veroordeel je dat wat is of accepteer je het? Hoewel we in heel veel situaties geen invloed hebben op hoe iets loopt, zijn we bewust of onbewust toch in verzet. En vaak gaat het maar om kleine dingen: je komt in de file terwijl je een belangrijke afspraak hebt of iemand snijdt je af in het verkeer. Iemand doet iets wat jij anders zou doen en daar voel je boosheid of irritatie bij. Je keuze is iets of iemand te beoordelen of te accepteren. In oordeel kies je vanuit angst: de ander of de situatie voldoet niet aan jouw idee of verwachting. Hier zit altijd de angst aan vast dat een ander jou ook zal beoordelen, sterker nog: je past je oordeel ook op jezelf toe en bent bang dat je zelf niet goed genoeg bent. Herkenbaar?

Hoe jij de ander of de situatie ziet zegt alleen iets over jou, over jouw aangeleerde normen en overtuigingen. Het is jouw waarheid en zo heeft iedereen zijn eigen waarheid. Afhankelijk van wat jij geleerd hebt, keur je iets goed of keur je iets af. Het zijn aangeleerde overtuigingen waar je je aan vasthoudt en als je ze kunt zien voor wat ze zijn, gedachten, kan je er ook voor kiezen ze los te laten als ze geen toegevoegde waarde meer hebben. Veel mensen hebben een diepe overtuiging dat ze niet goed genoeg zijn, het niet waard zijn. Waarom zou je hier aan vast blijven houden? Nu je volwassen bent kun je anders kiezen. Veroordeel je jezelf of de ander dan ga je uit verbinding met jezelf of de ander. Accepteer je dan blijf je in verbinding. Uit verbinding voelt alleen, eenzaam, afgewezen. In werkelijkheid kunnen we niet uit verbinding zijn, het lijkt alleen zo doordat je een oordeel plaatst tussen jou en de ander.

Wat als je kiest voor liefde?

Het begint bij jezelf liefhebben! Hoe kun je een ander liefhebben als je niet weet hoe je jezelf liefhebt? Volledig zoals je bent, zonder dat er iets anders moet. Je bent perfect zoals je bent. Neem eens tijd om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Hoe is het om mezelf te zijn, als ik mezelf niet beoordeel?
  • Hoe is het om mezelf te zijn, als ik niet tegen mezelf zeg dat ik niet goed genoeg ben?
  • Hoe is het om mezelf te zijn, als ik mezelf volledig accepteer?
  • Hoe is het om mezelf te zijn, als ik mezelf zie door de ogen van liefde?

Als je dit doorvoelt ben je bij je bron van zijn, waar geen inspanning gevraagd wordt om liefde te ontvangen. Vanuit de verbinding met je bron is er een continue stroom van liefde die er altijd is als je openstaat om te ontvangen. En dan wil je niks anders dan het delen met anderen, dat geeft een gevoel van verbinding en geluk. Iedere ontmoeting is bijzonder als je vanuit volledige acceptatie kijkt. Dan maakt het niet uit hoe iemand er uitziet, wat iemand zegt of doet. Zonder oordeel is alles en iedereen perfect zoals hij is en ben jij perfect zoals jij bent. De vrijheid om volledig te zijn wie je bent, dit is toch waar we allemaal naar verlangen in het leven?

Stel vrijblijvend je vraag!

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.