Voor wie

Voor wie is haptotherapie behulpzaam? Voor eigenlijk iedereen die om wat voor reden dan ook van zijn of haar gevoel verwijderd is geraakt. In onze maatschappij ligt de nadruk meer op denken en doen dan op voelen en stilstaan. Gestuurd door het denken, heb je geen oog voor je eigen verlangens en behoeften en ga je makkelijk voorbij je gevoelsgrenzen. Niet zo gek dus dat dit ertoe kan leiden dat je ergens in je leven spaak loopt. Naast een aanleiding voor haptonomie bij klachten is haptonomie zeker ook voor wie verdieping, zingeving of persoonlijke ontwikkeling zoekt.

Gericht op ander en hooggevoeligheid

Wat ik veel tegenkom bij mensen is een sterke gerichtheid op de ander. Dit kan voortkomen uit perfectionisme of het goed willen doen. Je wilt voldoen aan alle verwachtingen maar legt de lat zo hoog dat het nooit goed genoeg is. Er is vaak een sterke ‘kritische stem’ die het patroon in stand houdt. Dit leidt tot een hoge druk en stress. Als je altijd maar doorgaat en lichamelijke signalen negeert, leidt het uiteindelijk tot burn-out of fysieke klachten. Je lichaam zorgt dan voor een grens waar je niet aan voorbij kunt gaan. Lees verder over stress en burn-out.

De sterke gerichtheid op de ander zie ik ook bij mensen die hooggevoelig zijn. Hoewel je heel gevoelig bent, ben je niet voelend bij jezelf. Wat vaak samengaat met een gerichtheid op de ander is het invullen van wat de ander denkt, verwacht of wil. Hieruit kunnen weer zorgen, twijfels of angsten voortkomen. Op die manier kan je vast komen te zitten in negatieve gedachten en de daarbij behorende spanning in je lichaam. Lees verder over hooggevoeligheid.

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Mensen met onverklaarbare lichamelijke klachten, chronische pijn of vermoeidheid herkennen dit patroon van spanning vaak ook. Zij hebben meestal een lange weg achter de rug met het zoeken naar oorzaken bij allerlei specialisten. De oorzaak wordt in het fysieke gezocht, waar de oorzaak niet altijd gevonden kan worden. Vanuit een holistisch perspectief kijk ik naar de mens als geheel is er altijd een relatie tussen lichaam en geest. Kom je met lichamelijke onverklaarbare klachten bij haptonomie dan kijken we ook naar onverwerkte emoties en onderliggende patronen. Deze ‘overlevingspatronen’ zijn ooit heel nuttig geweest, maar inmiddels zitten ze in de weg. Ook daarbij zie ik vaak een angst om emoties of gevoelens toe te laten en proberen mensen met behulp van het denken controle te houden. Lees verder over onverklaarde lichamelijke klachten.

Angsten en depressie

We leven allemaal met angsten. Voor sommige mensen zijn de angsten op de voorgrond aanwezig en beperkt het hen, bij anderen zijn ze er af en toe en daardoor beter hanteerbaar (en soms zelfs onbewust). Bijna iedereen heeft de neiging om bij sterke gevoelens van angst, wanhoop of zinloosheid weg te willen van dit gevoel. Alleen is het gevoel daarmee helaas niet weg. Op zijn best heb je het tijdelijk teruggeduwd of heb je afleiding gezocht waardoor het minder aanwezig lijkt te zijn.

Met haptonomie leer je het tegenovergestelde. Door te kijken naar gedachten en aanwezig te zijn bij de sensaties die het geeft in je lichaam, ontdek je dat het minder beangstigend is dan je dacht. Dit voelt in eerste instantie tegennatuurlijk, maar uiteindelijk kost toelaten veel minder energie dan het terugduwen of ermee in gevecht gaan. Het ervaren van hoe het anders kan, het bewust worden van en luisteren naar gevoelens, is iets waar haptotherapie je mee kan ondersteunen. Lees meer over omgaan met angst.

Relaties

Naast emotionele of fysieke uitdagingen bieden ook relaties mogelijkheden tot groei. Juist waar je tegen moeilijkheden in de relatie aanloopt is er iets te leren. Of dit nu in een relatie op je werk is of in een intieme relatie. Je loopt tegen emoties aan van boosheid, angst of verdriet en soms is het moeilijk hierin je weg te vinden. Ook hierbij geldt dat het toelaten en onderzoeken van je emoties je een ingang geeft om tot inzichten over jezelf te komen. Dit biedt je de mogelijkheid om oude overtuigingen of patronen los te laten. Lees verder over haptonomie in relaties.

De uitnodiging van je gevoel

Hoewel mensen vanuit diverse aanleidingen of klachten bij haptonomie uitkomen, gaat het altijd om het toelaten en verdiepen van het gevoel. Eigenlijk zijn alle gevoelens een uitnodiging, hoe moeilijk ze ook zijn. Het is een roep om naar binnen te gaan en te kijken en luisteren naar wat je innerlijke zelf je te vertellen heeft. Een roep om een andere kant uit te gaan en dichter bij jezelf te komen.

Hoewel het vaak geen makkelijk proces is en het moed vraagt om er (anders) naar te kijken, is het er niet voor niks. Het is de roep om iets los te laten, iets anders te doen, iets te onderzoeken, ergens doorheen te gaan. Alles waar je naar durft te kijken en los durft te laten brengt je uiteindelijk meer vrijheid. Vrijwel iedereen die door een depressie of burn-out heen is gegaan, zijn angst in de ogen gekeken heeft of emoties heeft durven toelaten kan achteraf zien dat het iets gebracht heeft. Oude patronen loslaten geeft meer ruimte voor jou, voor wie je nu bent en voor wat je belangrijk vindt. Lees verder over de ervaringen in haptotherapie van een aantal van mijn cliënten.

Meer weten? Lees het verhaal van Lizet over haar ervaring en nader onderzoek over haptotherapie.

Voor wie meer praktische informatie wil over kosten en vergoedingen voor haptotherapie en mijn locaties kijk onder tarieven en vergoedingen of onder contact.

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.