Ervaringen haptotherapie

Na een ongeluk tijdens het sporten ben ik (inmiddels) 2 1/2 jaar aan het revalideren. Vanuit dit revalidatie traject heb ik o.a. een doorverwijzing Haptonomie gekregen. Ik had hier nog nooit van gehoord en wist ook niet wat ik kon verwachten. Mijn hoofdzakelijke vraag was ontspannen leren bewegen (sporten) gezien ik wat bewegings angst had ontwikkeld. Ik had erg veel zorgen over alle mogelijke scenario’s wat kon gebeuren als ik weer zou starten met sporten. Zou het weer mis gaan? Zou ik straks weer terug bij af zijn bij een verkeerde beweging? 

Tijdens de sessie’s met Eline merkte ik dat ik erg veel in mijn hoofd zit. Ik denk onderbewust veel na en laat mijn gedachtes mijn beslissingen sturen. Eline heeft mij leren kennis maken met het feit dat je beslissingen ook kan maken op basis van je gevoel. Hoe voelt de situatie voor je? En welke gevoelens komen er op dat moment bij kijken? Ze heeft mij leren kennis maken met het voelen van emoties en de daarbij komende lichamelijke signalen. Dit klinkt wellicht vrij basaal en simpel op papier, maar ik had geen idee dat ik in staat was om mijn innerlijke ik ook echt te voelen!

Vroeger dacht ik altijd vanuit het rationele en maakte ik beslissingen zonder aandacht te geven aan mijn lichaam. Dan denk je misschien – ja leuk om bij je gevoel stil te staan, maar wat brengt het mij nu precies? Mij heeft het enorm veel innerlijke rust gegeven. Juist doordat ik nu dichter bij mijn gevoel kan komen voel ik de signalen van mijn lichaam. Is dit chill of juist niet? Wat wil mijn lichaam nu precies in plaats van: wat wil mijn denken? De handvaten die ik heb gekregen kan ik in elke situatie in het leven toepassen en daar ben ik heel dankbaar voor. 

Eline is een super begripvol, warm persoon wie geen standaard praatje houdt maar je helpt op de punten waar jij behoefte aan hebt. Ze pikt alle signalen op – niet alleen hetgeen wat je met woorden vertelt. 

– Lisette


Ik had veel last van spanningsklachten en pijn. Van jongs af aan wil ik alles altijd graag goed doen en leg de lat voor mezelf hoger dan voor anderen. Met haptonomie heb ik geleerd meer tijd en aandacht te besteden aan mezelf en wat ik voel. Ik leg mezelf minder verplichtingen op en doe meer leuke dingen. Ik zeg ook vaker tegen collega’s wat ik ergens van vind en dan kan ik het loslaten, terwijl ik vroeger niks zei maar het me nog wel lang bezighield in mijn hoofd. Mijn lichamelijke klachten zijn minder geworden en ik luister meer naar mijn lichaam. Ik zie pijn niet meer alleen als iets negatiefs maar ook als iets dat kan helpen als signaal om bijvoorbeeld meer rust te nemen.

– Rene


Door haptotherapie heb ik geleerd om meer naar mijn gevoel te luisteren en minder naar de kritische stem in mijn hoofd. Verder heeft het mij er bewust van gemaakt dat je altijd een keuze hebt. En dat je later weer een nieuwe keuze kunt maken. Haptonomie heeft mijn voelen en denken meer in balans gebracht. Eline biedt je een veilige omgeving om dit alles in je eigen tempo te ontdekken en eigen te maken.

– Sandra


Het is nu ruim een jaar geleden dat ik redelijk uitzichtloos en zonder verwachtingen binnen stapte in de fijne praktijkruimte van Eline. Ik was het contact met mezelf verloren, amper meer in staat verbinding te voelen en in een continue staat van verzet. Vol spanning en verdriet. Met veel rust, aandacht en vol vertrouwen heeft Eline mij laten ervaren dat wat ik dacht verloren te zijn geraakt nog wel aanwezig was, in mezelf. Eline heeft me geholpen weer te luisteren naar mijn eigen behoeften, dat die er mogen zijn en er zeker niet zijn om genegeerd te worden. Dat er altijd en keuze is. Dat kiezen vanuit verbinding met mezelf nooit goed of fout is. Dat ik het meestal zelf ben die oordeelt over mezelf en dat ik kan kiezen om dat zelf-oordeel los te laten. Nu, zo’n 10 maanden na mijn laatste afspraak, helpen de woorden, en de stiltes, van Eline me nog iedere dag.

– Linda


Ik ben ongeveer een jaar in haptotherapie geweest bij Eline, met in totaal 12 sessies. Ik zat op het moment dat ik bij haar terecht kwam erg in de knoop met mezelf, werk en privé. Dat uitte zich uiteindelijk ook lichamelijk in chronische hyperventilatie. Naast oefeningen hebben we in het begin ook veel gepraat, over wat mij dwars zat en waar dat vandaan kon komen. Hoe ik vroeger ben opgegroeid en hoe dat zijn weerslag heeft in je latere leven. Met de gesprekken en oefeningen heb ik ervaren hoe dichtbij je mensen wilt en kunt laten komen. Dit heeft mij erg geholpen in het bepalen van mijn grenzen. Haptonomie heeft me uiteindelijk erg geholpen meer van mijzelf te snappen, hoe ik reageer op mijn omgeving en de omgeving op mij. Ik heb meer balans gevonden tussen ratio en gevoel.

– Desiree

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.