Haptonomie in relaties

Een liefdesrelatie kan momenten of periodes van diepe verbinding en liefde brengen en tegelijkertijd kan het je diepste angsten, boosheid of tekortkomingen oproepen. Beide kanten kunnen waardevol zijn, als je er open voor staat.

In de eerste fase van verliefdheid kijk je door een liefdevolle bril naar de ander en geniet je van elkaar, de ander is perfect zoals hij of zij is. Na de verliefde periode verandert dit vaak. Je gaat de ander als vanzelfsprekend ervaren, er komt meer routine in de relatie en elkaars eigenaardigheden worden zichtbaar. En juist hierin zit vaak het belang van een relatie. Dit geeft de mogelijkheid om oude gewoonten, patronen en overtuigingen los te laten en jezelf vrij te maken van je aangeleerde conditionering. Dit geeft ruimte voor jezelf en het leidt tot verdieping in de relatie.

Het enige lastige hieraan is dat iedereen denkt dat zijn of haar waarheid (lees: aangeleerde overtuigingen en manieren) waar is. Als je allebei vasthoudt aan je eigen gelijk leidt dit niet tot geluk in jullie relatie. De nadruk komt te liggen op verschillen en het beoordelen van de ander. Feitelijk leg je de schuld bij de ander en dit patroon leidt tot ongelukkig samen zijn of tot het einde van de relatie.

Kan het ook anders?

Zeker weten! Als jullie allebei bereid zijn naar binnen te kijken (naar jezelf) in plaats van naar buiten (naar de ander). Ieder oordeel over de ander is een oordeel naar jezelf. We gaan onderzoeken wat jullie gemeenschappelijke doel van de relatie is. Een dieper doel dat gericht is op verbinding en liefde in plaats van op oordeel, angst en jezelf afscheiden van de ander. De start is nu en het verleden is niet relevant. Samen ontdekken wat liefde werkelijk inhoudt, daar ligt jullie vrijheid. Geven om er iets voor terug te krijgen is geen liefde. De ander beperken vanuit jouw angst is geen liefde. Geef de ander wat je zelf wilt. Heeft er ooit iemand van je gehouden volledig zoals je bent, zonder oordelen en zonder verwachtingen? Geef dit aan je partner en je bevrijdt jezelf. Een liefdesrelatie is de meest effectieve manier om jezelf te leren kennen in wie je werkelijk bent.

Haptonomie maakt vaak heel direct voelbaar hoe jullie in relatie staan tot elkaar. Wat oude patronen zijn, waar blokkades liggen en wat jullie werkelijke behoefte is.

Het is mogelijk samen met haptonomie te starten of mee te doen aan de cursus haptonomie voor stellen. Beide zijn mogelijk in Delft en Zoetermeer.

Stel vrijblijvend je vraag!

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.