Werkwijze en visie

Werkwijze bij haptotherapie

Haptotherapie is een ervaringsgerichte therapie, ik werk in het moment met wat ontstaat zodat je patronen en nieuwe mogelijkheden aan den lijve kunt ervaren. Je experimenteert met verschillende posities die je in een relatie kunt innemen en ervaart de verschillen hierin. Zo ervaar je bijvoorbeeld dat je ruimte inneemt in de relatie of je juist klein maakt, je opent in het contact of sluit. Naast het innemen van posities werk ik met aanraking (op de rug) waarbij je in direct contact komt met je eigen gevoelens en grenzen en tegelijkertijd de verbinding kunt ervaren. De essentie is dat je je bewust wordt van jouw patronen en er andere mogelijkheden bijleert. Dit geeft je de mogelijkheid te kiezen in ieder moment. Vanuit ervaringsgerichte oefeningen en aanraking maken we de vertaalslag naar je dagelijks leven. We concretiseren hoe je je ervaring mee kunt nemen naar je dagelijks leven zodat de nieuwe ervaringen verstevigd kunnen worden.

Visie

Ik geloof dat ieder mens compleet en perfect is zoals hij of zij is. Vaak geloven mensen dit alleen niet van zichzelf. Dit komt doordat we opgegroeid zijn in een wereld van tegenstellingen, goed en fout, insluiten of uitsluiten, aantrekken of afstoten. We hebben geleerd overal een label op te plakken en er daarmee een oordeel aan te verbinden. Daardoor is iets bijna nooit goed zoals het is. En ben jij dus in je beleving ook niet goed zoals je bent. Dit is een beeld over jezelf, maar het is niet de waarheid. Het zijn aangeleerde ideeën, overtuigingen.
Je hoeft jezelf niet te verbeteren of te veranderen, de essentie ligt in het volledig aanvaarden van dit moment zoals het is. Stel je voor dat je volledig kunt vertrouwen dat alles perfect is zoals het is, zonder het naar je hand te willen zetten of te controleren. Al is het maar omdat je het leven toch niet kunt controleren of beïnvloeden. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop je naar het leven kijkt, je perspectief. Is je glas half vol of half leeg? Iedereen heeft een verleden, een verhaal en dit heeft gelukkig niks te maken heeft met wie je in wezen bent. Als je er tenminste voor kiest niet te geloven in je verhaal, want daarmee is het jouw waarheid.

Met haptotherapie leer je om richting te geven aan je leven vanuit je gevoel. Je denken is daarbij ondersteunend en niet leidend waardoor je er minder onder lijdt. Of zoals Guido Weijers het zegt: ‘leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt’.

Lees verder als je meer wilt weten over mij en mijn achtergrond of als je een beeld wilt krijgen van ervaringen in haptotherapie. Of kijk voor wie haptotherapie behulpzaam is.

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.