Haptonomie bij hooggevoeligheid

Als je hooggevoelig bent, ervaar je dit vaak als lastig. Dit komt doordat er tegenwoordig heel veel prikkels zijn en je op een andere manier informatie binnenkrijgt en verwerkt. Er is heel wat onderzoek gedaan en veel geschreven over hooggevoeligheid (zie het interview met Professor Elke van Hoof). Dit draagt ertoe bij dat mensen zichzelf eerder herkennen in dit beeld. Het maakt helder dat het zenuwstelsel van een hooggevoelig persoon (HSP) gevoeliger is en dat zij informatie meer gedetailleerd en zorgvuldig verwerken. HSP-en ervaren prikkels en emoties intensiever dan de gemiddelde mens. Dit kan leiden tot een voortdurende spanning om alle binnenkomende prikkels te verwerken. Zo kunnen klachten als vermoeidheid of andere fysieke stressverschijnselen (zoals onrust, hoofdpijn, buikpijn) ontstaan. Ook kunnen hooggevoelige mensen soms ineens overvallen worden door gevoelens van angst, verdriet of onzekerheid. Veel mensen met een hoge gevoeligheid ervaren dit meer als een last dan als een kracht. 

Hoogsensitiviteit als kracht

Haptonomie bij hooggevoeligheid is daarom gericht op het ervaren van de kracht van je sensitiviteit en je te verbinden met deze kracht. Als hooggevoelig persoon heb je vaak als kind al een gevoel ‘anders te zijn, niet begrepen te worden of er niet echt bij te horen’.

Hooggevoelig: anders dan de rest

Dit kan leiden tot onzekerheid en een negatief oordeel naar jezelf. Ook ontstaat daardoor vaak de neiging om je aan te passen; om je best te doen er toch bij te horen. Je gaat je daardoor op de ander richten, waardoor je niet meer in contact bent met jezelf. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je het lastig vindt je grenzen aan te geven en je voorbij gaat aan jezelf en je kwaliteiten. Daarnaast kunnen de vele prikkels en emoties ertoe leiden dat je je gevoel uitschakelt. Vaak biedt het dan uitkomst om je rationele kant juist sterker te ontwikkelen. Ergens in je volwassen leven gaat dit wringen en vraagt het om meer te gaan luisteren naar wat je zelf wil en nodig hebt. 

Wat biedt haptotherapie?

Ik gebruik haptonomie bij hooggevoeligheid vooral om je te helpen bewust te worden van je lichaam en de signalen die je lichaam geeft. Dit geeft helderheid over je grenzen en behoeften. Je ervaart hoe je met je aandacht bij jezelf blijft en je gerichtheid op anderen en hun goedkeuring kunt verminderen. Dit geeft ruimte en vrijheid. Zo gebruik je je gevoel als hulpmiddel om dicht bij jezelf te blijven. En vanuit een goede zorg voor jezelf heb je ontzettend veel te bieden voor alle mensen om je heen, maar zonder jezelf en je energie te verliezen. Zo wordt je hooggevoeligheid je hulpmiddel en kwaliteit die heel mooi en waardevol is.

Lees verder over haptotherapie

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Terug naar het overzicht

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.