In verbinding met jezelf met haptonomie

Haptonomie gaat over verbinding, maar wat is dit eigenlijk? In relatie staan, je verhouden tot iets of iemand. Dat betekent dat je continu in verbinding staat met alles. En toch zit er een verschil in de mate van verbinding die je voelt. Met de ene persoon voel je een dieper contact dan met de ander. Je verbindt je volledig met de ene activiteit of situatie terwijl je in een andere wel meedoet maar er niet volledig bij bent. Maar het begint altijd bij jezelf. Je kunt nooit in verbinding zijn met iets of iemand anders als je niet in verbinding met jezelf bent.

Keuze voor verbinding

Het is de keuze tussen volledig ja zeggen tegen jezelf of een ander of een voorbehoud hebben, ‘ja, maar…’. Hierin zit een innerlijk conflict, waarbij je voelen, denken en doen niet in overeenstemming zijn. Je zegt ja, maar er is iets dat je terughoudt, waardoor je je niet volledig verbindt. Een oordeel over jezelf, de ander of de situatie maakt dat je uit verbinding gaat. Eigenlijk accepteer je jezelf, de ander of de situatie niet zoals die is en dan is er conflict tussen jouw idee (hoe het zou moeten zijn) en je ervaring (hoe het is). Ook kunnen gedachten als ‘kan of mag dit wel, ik vind er iets van, wat denkt mijn omgeving ervan’ verbinding in de weg staan. Normen en overtuigingen die je geleerd hebt. Als je dit onderzoekt zit er altijd een oordeel onder. En dit oordeel zet je tussen jou en de ander (of je ervaring) in, waardoor je uit verbinding gaat.

Dit voelt helemaal niet fijn en toch kiezen we hier allemaal (onbewust) voor vanuit oude patronen. Als je ervoor open staat dit te onderzoeken kan je het oordeel loslaten en is er weer verbinding, dan stroomt het weer.

Geluk of gelijk

Wat ik zo fijn vind is dat ik er zelf invloed op heb, het vraagt alleen om me ervan bewust te zijn. Dus als ik me bij iemand of in een situatie niet goed voel en dit in de gaten heb, kan ik het onderzoeken. Ik vraag mezelf dan af welke gedachten mijn gevoel beïnvloeden. En of die gedachten waar zijn of me op dit moment helpen of juist niet. Zo herken ik of ik vast zit in gedachten waardoor ik het contact met mijn gevoel en mijn omgeving kwijt ben geraakt. Ik kan dan opnieuw kiezen om bijvoorbeeld mijn oordeel los te laten en me alsnog te verbinden. Of niet en dan wil ik vaak aan mijn ‘gelijk’ vasthouden, het is mijn keuze: gelijk hebben of gelukkig zijn. En tegenwoordig kies ik steeds vaker voor mijn geluk! 

Lees verder over haptotherapie of een cursus haptonomie en bewustzijn.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Terug naar het overzicht

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.