In verbinding met jezelf met haptonomie

Haptonomie gaat over verbinding, maar wat is dit eigenlijk? In relatie staan, je verhouden tot iets of iemand. Dat betekent dat je continu in verbinding staat met alles. En toch zit er een verschil in de mate van verbinding die je voelt. Met de ene persoon voel je een dieper contact dan met de ander. Je verbindt je volledig met de ene activiteit of situatie terwijl je in een andere wel meedoet maar er niet volledig bij bent. Maar het begint altijd bij jezelf, je kunt nooit in verbinding zijn met iets of iemand anders als je niet in verbinding met jezelf bent.

Keuze voor verbinding

Het is de keuze tussen volledig ja zeggen tegen jezelf of een ander of een voorbehoud hebben, ‘ja, maar…’. Hierin creëer je een innerlijk conflict, waarbij je voelen, denken en doen niet in overeenstemming zijn. Je zegt ja, maar er is iets dat je terughoudt, waardoor je je niet volledig verbindt. Een oordeel naar jezelf of de ander heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat je niet in verbinding met jezelf of de ander bent. Je bent dan in je hoofd, keurt jezelf of de ander af en bent niet open in het moment. Eigenlijk accepteer je niet wat of hoe de situatie of de persoon is. Ook kan je de verbinding met jezelf en anderen tegenhouden door gedachten als ‘kan of mag dit wel, ik vind er iets van, wat denkt mijn omgeving ervan’ etc. Normen en overtuigingen die je geleerd hebt. Als je dit onderzoekt zit er altijd een oordeel onder. En dit oordeel zet je tussen jou en de ander (of je ervaring) in, waardoor je uit verbinding gaat.

Dit voelt helemaal niet fijn, en toch kies je hier vaak (onbewust) voor vanuit oude patronen. Als je ervoor open staat dit te onderzoeken kan je het oordeel loslaten en is er weer verbinding, dan stroomt het weer.

Geluk of gelijk

Wat ik zo fijn vind is dat ik er zelf invloed op heb, het vraagt alleen om bewustzijn. Dus als ik me bij iemand of in een situatie niet goed voel, vraag ik mezelf af of ik gekozen heb voor verbinding of onbewust ergens nee tegen heb gezegd. Of ik in verzet ben. Ik kan dan kiezen mijn oordeel los te laten en me alsnog te verbinden. Of niet en dan wil ik vaak aan mijn ‘gelijk’ vasthouden, het is mijn keuze: gelijk hebben of gelukkig zijn.

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Terug naar het overzicht

Stel vrijblijvend je vraag!

Eline Potter
015 - 364 77 52
info@haptobron.nl

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.